Je bent niet gek!
Heb je vaak emotioneel heftige reacties? Reageer je onderkoeld? Ben je wantrouwig? Heb je de neiging te overeten/niet te eten? Last van chronische paniek? Voelt de wereld als een droom?
Dit zijn enkele voorbeelden van traumareacties die, als ze verkeerd geïnterpreteerd worden, kunnen leiden tot heftige diagnoses en/of onbegrip vanuit je omgeving. Maar geloof me, je bent niet gek! Jouw reacties zijn volkomen normaal als je ze plaatst in de context van je verleden.
De eerste stap in helen van trauma is dan ook begrijpen wat er gebeurt.
Je bent welkom in mijn praktijk in Nijmegen.
- Begrijpen van jouw reacties
- Weer ZELF keuzes mogen maken
- Jouw wensen, jouw grenzen
- Het lijf herinnert en heelt
“Veiligheid is niet de afwezigheid van gevaar,
maar de aanwezigheid van verbinding“
~ Gabor Maté
Als ervaringsdeskundige help ik je omgaan met je trauma, in Nijmegen bevindt zich mijn praktijk waar je van harte welkom bent
De vicieuze cirkel van trauma
Voor jou voelt het heden misschien nauwelijks beter dan het verleden. Eigenlijk is dat best logisch.
We zijn lerende wezens en als je ouders altijd zeiden “nu even niet”. Dan is jouw interpretatie van een vriendin die afzegt heel anders dan bij een volledig veilig gehecht iemand. Je raakt getriggerd en dat betekent dat jouw lijf, hersenen, hormoonhuishouding (alles) reageren als iemand in levensgevaar.
De reacties van het lichaam op “ingebeeld” gevaar komen exact overeen met iemand die werkelijk in levensgevaar is. Dus je instinct neemt het over, je denkend vermogen neemt af en je primaire emoties nemen het over.
Zodra je weer veilig bent kijk je terug op de situatie en veroordeel je jezelf; “waarom schreeuwde ik, huilde ik” etc. “Er was toch niks aan de hand”.
Je voelt je slecht over jezelf, waardoor je gevoeliger wordt voor triggers. En zo kan er een vicieuze cirkel van traumareacties ontstaan. En ja, je kunt uit deze vicieuze cirkel stappen.
Wat is trauma?
Ten eerste trauma is niet de gebeurtenis zelf, het is wat er ín jou gebeurt als gevolg van de gebeurtenis. De ernst van de gebeurtenis is slechts voor een klein deel bepalend of er traumagerelateerde klachten ontstaan. Ook goed om te weten dat het ontbreken van iets (aandacht, liefde, aanraking) ook traumatiserend kan zijn.
Een ingrijpende gebeurtenis kan trauma worden indien:
- Je op dat moment alleen was of niet verbonden voelde met een ander;
- Je was machteloos, kon geen invloed uitoefenen op de situatie.
Wil je meer informatie over trauma? De volgende boeken kan ik van harte aanbevelen:
Traumasporen →
Hoe overleven we? →
De levende erfenis van trauma overwinnen →
Wanneer je lichaam nee zegt →
Van zelfvervreemding naar zelfcompassie
Een veilige benadering van trauma
Om te beginnen, jij bent de baas! Jij mag (deze keer wel) beslissen. Iets was traumatiserend, omdat je machteloos was.
Of je nu door mij of wie dan ook begeleid gaat worden in het omgaan met je verleden. LAAT NIEMAND JE VERTELLEN WAT JE MOET DOEN! (Ja je leest de emotie juist, dit is ervaringskennis 😊)
Ik durf je te garanderen dat je nooit slechter wordt van begeleiding door mij. Ik werk met alles wat je tegenkomt in het hier en nu. Hier zit woordeloos al je hele verleden in besloten.
Ook mensen met de meest gruwelijke ervaringen begeleid ik. Als jij één van die mensen bent, weet dat je veilig bent bij mij. Ik leer je jezelf te begrijpen, te reguleren en hopelijk zelf een beetje lief te hebben. In mijn begeleiding blijven we dan een beetje op de vlakte. We houden de ervaring iets op afstand en praten meer algemeen over “het trauma” of “de band met je ouders”.
Als het voor jou goed is de trauma’s vanuit het verleden te verwerken door in te gaan op vragen als “wat zag je dan?”, “wat zei hij?”, “wie was erbij?”, “wat had ze aan?” etc. Dan kunnen we samen op zoek gaan naar de juiste therapeut die voldoende bedding kan bieden.
Heel kort samengevat, ik leer je een mooi leven te hebben mét een traumasysteem. Het kan echt!
De juiste hulp
Het is mijn missie in het leven om mensen (dus ook jou) te laten zien dat je jezelf kunt helen. Misschien heb je al voldoende aan de inspiratiepagina →
Je kunt ook verder lezen over mijn werkwijze →.
Als je al weet, dit voelt goed ik wil kennis maken, bezoek dan de contactpagina →
Vergeet nooit! Misschien diep verscholen vanbinnen. Maar jij weet beter dan ik, dan wie dan ook wat jij nodig hebt. Bewandel jouw eigenwijze weg.
Het ga je goed lief mooi mens!
“The past is never dead. It’s not even past” ~ William Faulkner
Contact
Vrijblijvend en laagdrempelig kennismaken? Nieuwsgierig? Een andere vraag? Schroom niet.
Bezoekadres
De Ruyterstraat 65
6512 GB Nijmegen
Telefoon
06 – 51 34 79 15