Angst omarmen
Als je leven beheerst wordt door angsten is dit vreselijk uitputtend en eenzaam. Het wegduwen van angsten maakt vaak nog angstiger. Echter de boodschap dat je je angsten mag verwelkomen, kan klinken als onmogelijk.
Als ervaringsdeskundige→ weet ik wat ik van je vraag. Ja het voelt ondraaglijk je angsten toe te laten. Stapje voor stapje is het wel de weg om vrij te worden. Je hoeft het gelukkig niet alleen te doen.
Je omgeving is misschien geneigd uit te leggen dat je angsten niet reëel zijn. En misschien weet je dat zelf ook wel. Toch is er iets heel reëels aan “irreële angsten”. Op lichamelijk niveau maakt het niet uit of een tijger werkelijk voor je neus staat of dat je alleen de angst hebt dat deze tijger er is.
Ik kan je helpen. Om te beginnen door te erkennen dat je gevoelens en reacties wel reëel zijn. Ik neem jouw ervaringen serieus, ik hoop jij ook?
Je bent welkom in mijn praktijk in Nijmegen.
Iedereen worstelt in het leven
- Acceptatie van angsten
- Ook irreële angst is reëel
- Angst via het lijf benaderen
- Je bent meer dan je angst
Als ervaringsdeskundige help ik je met je angst vanuit mijn praktijk in Nijmegen
Angst in je lijf
Angst is een hele primaire en lichamelijke reactie. DUS, laten we niet alleen met je mind communiceren, maar vooral ook met je lijf. Ik heb me verdiept in verschillende theorieën en technieken hiervoor. En sommige daarvan zijn simpeler dan je denkt.
Het is heel logisch. Zodra je in paniek bent neemt je reptielenbrein het over en deze reageert primair. De boodschap “je bent veilig” komt letterlijk niet aan in je hersenen. Het is tijdens paniek onmogelijk om met woorden iemand te bereiken. Een zacht stemgeluid, bewegen of gapen zijn signalen die wel ontvangen worden. Gapen is zelfs rechtstreeks communiceren met je reptielenbrein “je bent veilig”.
Eigenlijk zijn we nu aan het werken met het zenuwstelsel. Ik durf wel te stellen dat een angststoornis eigenlijk een verkeerd afgesteld zenuwstelsel is. Ik kan je helpen je lijf beter te begrijpen en te kijken wat jij kan doen om via je lijf te communiceren.
“Wellicht zijn alle draken in ons leven
Uiteindelijk prinsessen
Die er in angst en beven slechts naar haken
Ons eenmaal dapper en schoon te zien ontwaken.
Wellicht is alles wat er aan verschrikking leeft
In diepste wezen wel niets anders dan iets
Wat onze liefde nodig heeft.”
~Rainer Maria Rilke
Begonnen als een alternatieve, vrij onbekende theorie is deze inmiddels stevig geworteld en breed gedragen in het werk van huisartsen, psychologen, fysiotherapeuten en een hoop andere disciplines.
De polyvagaal theorie geeft inzicht in de werking van ons zenuwstelsel en wordt door Deb Dana (autoriteit op het gebied van de polyvagaal theorie) ook wel de wetenschap van veiligheid genoemd.
De theorie beschrijft het proces waarbij neurale circuits in staat zijn om tekenen van gevaar in je omgeving af te lezen. Dit noemen we neuroceptie. Dit volledig onbewuste proces speelt zich af in je autonome zenuwstelsel en maakt een onderscheid tussen drie systemen.
Het dorsaal vagaal waarbij je in de bevriezing schiet, het sympathische gericht op vechten/vluchten en het ventraal vagaal waarbij je je veilig en verbonden voelt.
Deze theorie kunnen we heel complex maken en er zijn veel boeken over geschreven. Heel simpel gezegd helpt het je inzicht te krijgen in wat je kunt doen als je gespannen bent of juist lam geslagen.
Het biedt handvatten en leert je begrijpen wat er lichamelijk gebeurt als iemand naar je glimlacht of bozig praat. Waarom soms een stuk wandelen zo helpend kan zijn de ene keer en de andere keer een warm bad helpend is. Het is daarbij een benadering van het gehele systeem.
Meer weten over de polyvagaaltheorie? Lees dit boek →
Je leven inrichten, ook met angst
Je zenuwstelsel krijgt de hele dag ongemerkt signalen. Als je bijvoorbeeld een innerlijke kritische stem hebt, onder druk gezet wordt door je omgeving of constant aan het haasten bent. In al die gevallen krijgt jouw zenuwstelsel een signaal van spanning en stress.
Op die manier kan je basisspanning zo hoog worden dat de alarmbellen van paniek veel te snel aan slaan. Laten we samen kijken hoe je jezelf meer geruststellend en liefdevol kan benaderen. Hoe jij je leven zo mag inrichten dat je je vrijer en meer geaccepteerd voelt.
Stap voor stap komt je zenuwstelsel tot rust. Ik beloof het je. En als de basisspanning laag is, nou wie weet is dat het moment dat je je stevig genoeg voelt om je angsten ook aan te gaan met exposure.
Vergeet nooit, je bent je angst niet. Het is ook heel helpend dat we ons niet alleen focussen op je angsten. Je bent meer dan dat. Misschien wil je samen kijken naar dromen die je hebt, hobby’s of een andere manier waarop jij weer een ruimer jasje krijgt dan alleen angst.
Exposure?
In de regulier GGZ worden angsten vaak behandeld middels exposure therapie. Ze gaan er hierbij vanuit dat als je maar vaak genoeg geconfronteerd wordt met de angstige situatie waar je bang voor bent, raakt je systeem daar uiteindelijk aan gewend.
Er is echter ook een grote groep mensen waarbij exposure therapie niet werkt. Ben jij één van die personen? Waarschijnlijk voel jij je als mens na zo’n mislukte behandeling niet alleen nog net zo angstig, maar ook nog eens een mislukking. De professionals zeggen immers als je maar doorzet, gaan je angsten over.
Je bent geen mislukking! Je hebt alleen een andere aanpak nodig. Ieder mens is anders en misschien word jij minder angstig doordat je weer naar jezelf mag luisteren en jezelf ruimte mag geven. Wees niet bang 😊 ook voor jouw angsten is er verzachting mogelijk.
De juiste hulp
Het is mijn missie in het leven om mensen (dus ook jou) te laten zien dat je jezelf kunt helen. Misschien heb je al voldoende aan de inspiratiepagina →
Je kunt ook verder lezen over mijn werkwijze →.
Als je al weet, dit voelt goed ik wil kennis maken, bezoek dan de contactpagina →
Vergeet nooit! Misschien diep verscholen vanbinnen. Maar jij weet beter dan ik, dan wie dan ook wat jij nodig hebt. Bewandel jouw eigenwijze weg.
Het ga je goed lief mooi mens!
“je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren”
~ Loesje
Contact
Vrijblijvend en laagdrempelig kennismaken? Nieuwsgierig? Een andere vraag? Schroom niet.
Bezoekadres
De Ruyterstraat 65
6512 GB Nijmegen
Telefoon
06 – 51 34 79 15